Manuele Lymfedrainage (Voddermethode) (afkorting: MLD) is een massagevorm die het lymfestelsel stimuleert. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan zichtbare en onzichtbare vocht in ons lichaam beter en/of sneller via de lymfebanen af te voeren.
Het afvoeren van vocht is belangrijk. Het vocht kan drukken op zenuwen, bloedvaten en/of spieren.
Deze massagemethode richt zich op het stimuleren van het afvoersysteem van het weefselvocht en van lymfevloeistof. Met zachte, ritmische, pompende bewegingen van hand en duim wordt er ingewerkt op de huid en het direct daaronder liggende weefsel.
Daarbij loopt bij iedere beweging de druk geleidelijk op van 0-30/40 Torr en weer terug, gevolgd door een zeer kort moment zonder enige druk voordat de volgende beweging wordt ingezet. Dit zogenoemde “nulpunt” moet niet gezien worden als een pauzemoment; daardoor zou de vloeiende continuïteit van de bewegingen verstoord raken.
Toch staat iedere beweging in de Lymfedrainage op zichzelf, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de rotaties in de klassieke massage, die elkaar aaneengesloten opvolgen. De tijdsduur van een lymfegreep ligt tussen de 1-3 seconden. Dit is afhankelijk van de greep die wordt uitgevoerd en van de conditie van het te behandelen weefsel.
Tijdens een Lymfedrainage wordt iedere beweging 5-7 keer uitgevoerd om een maximaal effect te creëren op de lymfangionen. Ieder behandeltraject wordt 3 keer herhaald om er zeker van te zijn dat de kleppen zich minstens eenmaal geopend en weer gesloten hebben, en de vrij stroperige lymfe optimaal beweging is gebracht.
Hieruit blijkt direct dat “even” een paar lymfegrepen uitvoeren zinloos is; de minimale behandelduur bedraagt ongeveer 15 minuten voor een lokale drainage.
Ritme, tempo en herhalingen van de grepen vormen samen het zo kenmerkende -en daardoor afwijkende- bewegingspatroon van de MLD, door sommigen omschreven als monotoon, door anderen als een dans van de handen.
Er wordt gewerkt zonder massagetussenstof (bijvoorbeeld olie) zodat de noodzakelijke huidverschuiving- en rekking optimaal tot stand kan komen.
De techniek van de MLD is dus niet te vergelijken met andere massagevormen, zoals bijvoorbeeld de klassieke massage, waarbij vrij stevig op spieren en gewrichten wordt gewerkt met effleurages en petrissages.
Zelfs effleurages kunnen door hun druksterkte de initiële lymfevaatjes geheel of gedeeltelijk dichtdrukken en daardoor de lymfestroom hinderen.
Het bijzondere van Manuele Lymfedrainage is, dat deze niet alleen gericht is op de drainerende (vochtafvoerende) werking van het lymfestelsel, maar vooral ook op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.
Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in- en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Voor een optimale celstofwisseling is voortdurende verversing van de weefselvloeistof noodzakelijk. Ongeveer 10% van alle bloedvloeistof wordt afgevoerd en gefilterd via het lymfestelsel.
Het lymfestelsel begint “blind” – met een soort open eindjes – in de weefsels. Gaandeweg worden de aanvankelijk zeer fragiele vaatjes wat groter en steviger en bevatten zij ook kleppen die ervoor zorgen dat de lymfe niet terug kan stromen. Uiteindelijk komt alle lymfe terecht in het bloed, in de beide ondersleutelbeenaderen. Het grootste lymfevat waar alle lymfe van voeten, benen en buikgebied samenkomt is de ductus thoracicus.
De lymfe wordt eerst gezuiverd voordat deze in het bloed terechtkomt. Dit gebeurt in de lymfeknopen waarvan de mens er ettelijke honderden bezit. In de lymfekopen bevinden zich ook speciale afweercellen zoals B- en T-lymfocyten en macrofagen die ziekteverwekkers of lichaamsvreemde stoffen onschadelijk kunnen maken.
Een goed werkend lymfestelsel is dus essentieel voor een goede gezondheid! Manuele lymfedrainage kan in belangrijke mate bijdragen aan het goed (blijven) functioneren van dat lymfesysteem. Door het op een speciale manier uitvoeren van de lymfemassagegrepen wordt de motoriek van de lymfevaten reflectoir gestimuleerd waardoor het lymfetransport verbetert; per etmaal kan dit oplopen van 2 tot 24 liter!
Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.
Zeer veel processen verlopen via het lichaamsvocht. Het lichaamsvocht zorgt onder meer voor het geleiden van zenuwprikkels, het vervoer van hormonen of schadelijke stoffen (bijvoorbeeld bacteriën) en het uitwisselen van bouw- en afbraakstoffen en/of van gassen (bijvoorbeeld zuurstof).